Sorry

Frits heeft de dementie, en hij zegt het woord vaak; “Sorry”. Het zegt het als hij het bestek niet goed op tafel legt. Hij zegt het als hij de vaatwasser leegt, en hij het servies op een andere plek opbergt. Hij zegt het als hij ’s ochtends checkt welke route hij moet...

Lees meer

Hoe houden zij het vol?

Mantelzorgen… het overkomt je (geleidelijk). Op mijn werk heb ik veel met mantelzorgers te maken. Mannen en vrouwen die voor hun partner met dementie zorgen. Kinderen die zich inzetten voor hun vader of moeder met dementie. Buren of vrienden die met regelmaat een...

Lees meer

Geen haast

De deur gaat langzaam open. Karel loopt aan de arm van zijn echtgenote, hij kijkt wat onwennig rond. Karel heeft dementie en zijn echtgenote brengt hem even voor twee uurtjes naar onze ontmoetingsplek voor mensen met dementie. Karel komt al ruim een jaar bij ons, hij...

Lees meer

Dat weet je toch nog wel…

... Ik hoor het een partner van iemand met dementie vaak zeggen. Bemoedigend, aanmoedigend: "Toe maar, vertel maar hoe jouw dochter heet"... "Welk werk heb je vroeger gedaan?" ... "Wie was er gisteren bij je op bezoek?" Meepraten. Neem nu Klaas. Hij heeft dementie en...

Lees meer

“Het ging niet meer…”

… hoor ik mantelzorgers wel eens zeggen. Partners die samenwonen met hun echtgenoot met dementie. Kinderen die zich bekommeren over hun vader of moeder die alleen woont. De verzorging wordt zwaar, de zorgen nemen toe. Grenzen worden verlegd. De achteruitgang is een...

Lees meer

Make a december to remember

Heerlijk, die decembermaand! Een maand vol gezelligheid en feestdagen. Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw; het zit er allemaal in. Deze maand kan erg leuk zijn voor wie hier bewust mee bezig kunnen zijn en zich lekker uit kunnen leven met cadeautjes, gedichtjes,...

Lees meer

Ik heb dementie

Achteruit. "Ik heb dementie en vanaf nu ga ik alleen maar verder achteruit", zegt bezoeker Frits tegen mij op de ontmoetingsplek waar ik werk. Een plek waar mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers bij elkaar komen. Waar mensen komen zonder of mét een...

Lees meer

Positieve herinneringen

Zomer... en hoe! Wat was het de afgelopen weken warm en wat is het (nog steeds) droog. Een veelgehoorde zin in het nieuws is: "Zo'n laatste warme zomer was voor het laatst in 1976". Kijk, daar ga ik dan toch even over nadenken; 1976, toen was ik 3 jaar, ik kan me van...

Lees meer

“Waarde”

Inmiddels ben ik twee maanden verder sinds mijn vorige blog. Wat vliegt de tijd! Ik ben namelijk op dit moment druk met hetgeen in graag wil doen: Trainingen geven en ontwikkelen met Brein inzicht. Ik krijg prachtige kansen voor hele diverse organisaties. Kijk maar...

Lees meer

“Zal ik?”

Een half jaar geleden werd ik door een collega "uit het veld" gevraagd of ik ook als zzp’er inzetbaar ben. Training en advies bij dementie. Daar had ik nog nooit over nagedacht. Die vraag bleef natuurlijk bij me hangen. Zzp’er… mijn eigen invulling geven aan mijn...

Lees meer