Mee blijven doen met dementie, het klinkt zo simpel en zo gewoon. Gelukkig is er tegenwoordig veel aandacht voor dementie, dus ook voor communicatietips en verdieping in de ziekte. Om beter om te kunnen gaan met mensen met dementie, moet je dus eigenlijk eerst dementie gaan begrijpen.

 

Verborgen leed.

Ik ben gespreksleider/coach van een gespreksgroep van mensen met dementie. Mensen die allemaal in een proces zitten waar ze geen vat op hebben. Mensen die enerzijds vechten tegen achteruitgang, maar anderzijds ook aanvaarden dat het gaat zoals het gaat. Mensen die eerlijk vertellen over hun verborgen leed en kwalen, maar ook samen de schouders er onder zetten om er nog iets van te maken. Ik had een afbeelding meegenomen die Alzheimer Nederland heeft ontwikkeld. Een afbeelding waarop Hartenkreten staan vermeld, afkomstig van mensen met dementie. (Zie: https://www.alzheimer-nederland.nl/over-ons/wat-doen-wij/belangenbehartiging/mensen-met-dementie-aan-het-woord)

 

Herken mij, erken mij en ken mij

Samen hebben we de Hartenkreten doorgenomen en besproken:

  • Blijf met mij in gesprek
  • Geef mij duidelijke informatie
  • Denk met mij mee
  • Laat mij meedoen en genieten
  • Kijk naar wat ik nog wel kan

Bij elke zin/slogan stonden we stil en bespraken we hoe de deelnemers van deze gespreksgroep dit ervaren of hier in staan. De zinnen kwamen binnen. Het was herkenbaar, maar ook confronterend. Het was een opening voor verdieping in wat je vindt en wat je voelt. Het was… herkenning en erkenning. De tranen zaten hoog. Mijn deelnemers van deze groep voelden zich begrepen en gesteund. Wát een kracht en wijsheid lieten ze zien.  Vechten als leeuwen voor wat je waard bent. Waar het in deze groep eigenlijk om gaat is: “Herken mij, erken mij en ken mij….”

 

 

Zelfvertrouwen en zingeving.

Mee blijven doen met dementie, is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar het brengt ook weer zingeving en van waarde kunnen zijn. Het brein actief houden, nieuwe uitdagingen aangaan of doorgaan met wat je fijn vindt. Ik ken gelukkig fantastische voorbeelden van “mee doen”:

  • Maartje is nog altijd vrijwilliger voor een woon-zorgcentrum, waar zij bewoners voorziet van extra aandacht.
  • Ed en Leo zitten altijd nog op de biljartclub en doen mee met competitie.
  • Henri helpt mee met een natuurwerkgroep en Greet zingt in een shanty-koor.
  • Piet  helpt mee in een repair-café en  Coen wandelt wekelijks met zijn jongere maatjes 20 km.
  • Lies kan dagelijks nog naar de buurtsupermarkt, waar personeel haar graag een handje helpt.

 

Mooi hé? Zolang er mensen zijn die bereid zijn om een oogje in het zeil te houden, en waar nodig, even een helpende hand kunnen bieden, kunnen mensen met dementie echt nog veel blijven doen. Ook zo’n mooi voorbeeld zijn de tv-programma’s;  “Niet zonder ons” en “Restaurant misverstand”, waar mensen met dementie weer aan het werk gaan. Samen kunnen we zó veel meer! Wat doe jij / kun jij doen voor mensen met dementie?

Vind je het fijn om deze blog te lezen en wil je nu wel meer weten over hoe je om kan gaan met  mensen met dementie?   Ik geef trainingen, workshops en lezingen met veel brein inzicht. Neem gerust contact net mij op voor mogelijkheden!

Hartelijke groet, Heidi Nusselder