Ouder worden, het valt niet mee. Je wordt strammer, de krachten verminderen en soms laat je geheugen je ook nog eens in de steek. Mobiliteit is een onderwerp die op het geheugensteunpunt vaak voorbij komt. Onze bezoekers hebben namelijk beginnende dementie en komen vaak voor een keuzemoment: Wel of geen auto rijden? Wel of niet op de fiets in het verkeer?

 

Maandag

Bij ons is er altijd wel iemand die in het ziekenhuis met een geriater een gesprekje heeft gehad over deelnemen aan het verkeer. Onder het genot van een kop koffie delen onze bezoekers vaak hun ervaringen met elkaar. En deze ervaringen zijn heel divers:

Janneke wordt in juli 86 jaar en heeft zelf besloten om haar rijbewijs niet meer te gaan verlengen. Dit vertelt ze op maandagochtend aan haar groepsgenoten. Iedereen luistert en denkt mee. Men is kritisch als Janneke vertelt: “Tot juli rijdt ik auto, daarna doe ik het niet meer, want ik vind het zelf niet meer zo fijn om te doen”.  “Is het dan nog wel verstandig om te rijden Janneke? Of kun je beter nu al de auto niet meer gebruiken?“ Men helpt graag meedenken en oplossingen te verzinnen.

Zo gebeurt het dat er Tineke in haar tas grabbelt en een pasje tevoorschijn tovert: “Kijk, ik gebruik tegenwoordig dit pasje van Plus-OV”. Binnen drie tellen liggen er nog twee pasjes op tafel van andere bezoekers. Zij maken ook dankbaar gebruik van vervoersdiensten. Janneke probeert het goed in zich op te nemen, want zo’n vervoerspasje lijkt haar ook wel handig.  Ik noteer voor een aantal mensen wat gegevens, zodat zij het mee naar huis kunnen nemen, want oh oh, dat geheugen…

 

Donderdag

Toeval of niet, ook op donderdag gaat het gesprek (in een ander groep) over vervoer. Leentje komt namelijk voor het eerst in haar eigen  “kippenkar” naar het geheugensteunpunt. Want ook zij is haar rijbewijs inmiddels kwijt en is op zoek gegaan naar een overdekt vervoermiddel. Sinds kort rijdt ze nu rond in de hippe, maar kleine, Scootmobiel shoprider cabin. Deze noemt ze “mijn kippenkar”.  Heel spannend vindt ze het om er mee door het dorp te rijden, ze heeft vooraf de route geoefend en… kreeg een dik applaus toen ze bij ons binnenstapte. Goed voor een flinke dosis zelfvertrouwen!

De heren Rein, Geert en Arend keken dit alle drie eens aan en… ja hoor, daar kwam ook hun verhaal: Rein heeft zélf gekozen om geen auto meer te rijden. Uit voorzorg. Geert en Arend hebben deze boodschap (geen auto meer rijden) van respectievelijk een examinator en een arts gehoord. En dat deed zeer. Ze zijn er nu nog beduusd van.

 

Hoera, hulpmiddelen!

Het is weer maandag, en Tineke komt, net als altijd, lopend naar het geheugensteunpunt, met haar rollator. “Zó fijn dat ik hem heb”. Ze heeft thuis ook een scootmobiel, maar daar voelt ze zich toch niet vertrouwd mee. Lopen voelt veiliger. De scootmobiel blijft in de schuur en Tineke loopt er wat af.

Janneke komt ook binnen en straalt. “Weet je wat ik ga kopen?” zegt ze, “een driewieler!” Het wordt stil. De andere bezoekers kijken haar aan en ik zie ze denken wat Janneke nu toch met een driewieler moet? Scootmobielen, rollators en 45 kilometerauto’s kennen ze wel, maar een driewieler? Janneke kan het prima uitleggen:

“Ik ben niet meer zo sterk in mijn benen” zegt ze. “Ik heb al een lage instapfiets maar ik kom gewoon niet meer goed voorruit. Daarbij raak ik snel uit balans, dus die fiets is niet veilig”.

“En jouw auto dan?” vraagt Tineke. “Daar rijd ik niet meer in, dat is echt niet meer verstandig. Jullie hebben mij aan het denken gezet” zegt Janneke. “En weet je, op de driewieler kan ik blijven fietsen, we nemen er één met trapondersteuning. Zo kan ik toch lekker buiten zijn en mijn boodschappen halen”.

Kijk, dit is nog eens een lesje omdenken. Door mensen met dementie, voor mensen met dementie.

 

Tot slot

Vind je het fijn om deze blog te lezen en wil je nu wel meer weten over hoe je om kan gaan met mensen met dementie?  Ik geef trainingen, workshops en lezingen met veel brein inzicht. Daarnaast heb ik handige (kant en klare) Vier-seizoenen-activiteiten-abonnementen ontwikkeld. Past wandelcoaching meer bij jou? Wil je gesprekskaartjes inzetten? Neem gerust contact met mij op voor mogelijkheden!

Hartelijke groet, Heidi Nusselder, heidi@breininzicht.com