De decembermaand is al weer begonnen en het Sinterklaasfeest is achter de rug. Uit ervaring weet ik inmiddels hoe je rondom 5 december de mensen met dementie kan verwennen. Op mijn werk komen mensen met dementie die nog thuis wonen. Soms zijn zij al verder in het proces, soms is het nog in de beginfase.

 

Gezelligheid.

Sinterklaas vieren, het hoeft niet ingewikkeld. We kopen passende cadeautjes en maken persoonlijke gedichten. Deze aandacht is al genoeg. Dat bleek ook deze week maar weer. Twee groepen hebben we voorzien van een gezellige pakjesochtend. Iedere bezoeker mocht een cadeautje uit de mand pakken voor een ander. Het feit dat de één op deze manier een cadeautje aan een ander kan geven, is al heel bijzonder!

 

Mooiste cadeau.

Het mooiste wat mij opviel was de blijdschap, warmte, de humor die opkwam, de lach maar ook de traan. Humor? Jazeker. Onze bezoekers zaten zó te genieten dat het beste in hen naar bovenkwam. Zo mocht Klaas een cadeautje aan Piet geven. Ze zaten naast elkaar. Klaas pakte het cadeautje om naar Piet te lopen, maar… liep vervolgens een hele rond om de tafel met 10 personen. Ondertussen zei hij: “Je weet het niet, je weet het niet” en iedereen keek afwachtend wat er gebeuren ging. Inmiddels kwam Klaas weer bij zijn eigen stoel aan, ging dus naast Piet zitten en gaf nu Piet het cadeau. Een rondje lopen en iedereen voor de gek gehouden; iedereen lag in een deuk en luid applaus volgde.

 

Hoger niveau.

En neem nu Karel, met zijn toenemende woordvindingproblemen. Hij blijkt gek op dit spektakel en klom in een hoger level. Hij maakte grapjes en opmerkingen die gevat waren, en we zagen een Karel van een heel ander kaliber. Trees huilde een beetje bij een mooi gedicht, van ontroering en vooral van trots. En Ina genoot ook enorm. Ze reageert altijd een beetje nerveus en is heel gevoelig voor sfeer. Toen zij het cadeautje kreeg en het persoonlijke gedicht voorlas, was ze zichtbaar geraakt. Haar reactie: “Dit is echt. En dat raakt mij enorm.”

 

Van waarde zijn.

Wat ik maar wil zeggen is; blijf kijken naar de mens met dementie en niet naar de ziekte. Ken je cliënten/bewoners en haak in op “van waarde zijn”. Dat is wat wij deden; onze bezoekers voelden weer meer eigen waarde en hebben genoten van onze oprechte aandacht. Als je dementie hebt moet je vaak/voortdurend op de tenen lopen. Het gevoel van falen ligt op de loer. Vaak lukt iets ook niet meer, waardoor je het dan maar niet meer doet. Aan ons de eer en de rol om mensen met dementie vooral goede momenten te bezorgen. Veiligheid bieden door begrip en oprechte aandacht, dat is heel belangrijk.

 

Hulp.

En als we merken dat iets te ingewikkeld wordt, want dat kan, dan proberen we hulp te bieden waardoor iemand niet faalt. Bijvoorbeeld bij het voorlezen van een gedicht; sommige mensen kunnen dit niet meer (zo goed). Zet dan in op begeleiding en structuur aan bieden. Zo kan iemand toch nog meedoen en genieten van deze persoonlijke tekst.

 

Feestdagen.

Nu ook de feestdagen al weer voor de deur staan, is het wel zinvol om na te denken over wat je wilt gaan doen met je naaste met dementie. Vaak wordt veel visite, een kerstdiner of nieuwjaarsdag te druk gevonden. Mensen met dementie hebben het overzicht niet, omdat de structuur van de dag en van de omgeving is weg. Daarnaast zijn er te veel prikkels die niet meer gefilterd kunnen worden. Er zijn veel mensen en er is veel lawaai. Om je naaste goed te kunnen helpen heb ik een tip: Spreek met de andere gasten (familie) af dat jullie die dag ieder een uur de rol als buddy op je neemt. Je neemt dan een uurtje de rol als begeleider op je; je biedt structuur, legt dingen uit en geeft dus persoonlijke aandacht en rust. Zo kan iemand met dementie veel meer rust bewaren, omdat er iemand persoonlijk even ondersteunt.

Meer weten?

Vind je het fijn om deze blog te lezen en wil je nu wel meer weten over begeleiding van mensen met dementie? Ik geef trainingen, workshops en lezingen waarin ik dementie begrijpelijker maak. De deelnemers zijn altijd geraakt en verrast door de manier waarop ik hen meeneem hierin. Open, begrijpelijk, en niet te zwaar en met praktijkvoorbeelden. Neem gerust contact op met mij voor de mogelijkheden. Ik geef trainingen aan diverse groepen; want… niemand is het zelfde!

Hartelijke groet, Heidi Nusselder
heidi@breininzicht.com