Heerlijk, die decembermaand! Een maand vol gezelligheid en feestdagen. Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw; het zit er allemaal in.

Deze maand kan erg leuk zijn voor wie hier bewust mee bezig kunnen zijn en zich lekker uit kunnen leven met cadeautjes, gedichtjes, recepten en versieringen. Een maand die een beroep doet op onze creatieve geest en organisatievermogen. Waar je overzicht moet hebben én een goed geheugen. Want de decembermaand vraagt veel van ons denkvermogen. Er moet veel geregeld worden!

Als je dementie hebt, verlies je langzaam de greep op het leven. De greep op die roerige decembermaand. Wat misschien vroeger zo gemakkelijk ging; alle ballen ophouden, wordt steeds ingewikkelder. En als het steeds ingewikkelder wordt, en je niet meer weet hoe je de dingen moet regelen, is het een hele natuurlijke reactie om dingen dan maar “over te slaan” en je misschien wel terug te trekken. Want niemand wil fouten maken en falen.

Gelukkig is er een oplossing. Namelijk dat de zorg uit handen genomen kan worden, maar dat je er tóch bij betrokken wordt. Dat je van waarde bent of je gewaardeerd voelt. En even lekker in de watten gelegd wordt.

Een voorbeeld: Op mijn werk heb ik contact met veel mensen met dementie. Zij wonen nog thuis, maar hebben te maken met een veranderend brein. Voor hen is een Sinterklaasavond organiseren to much, maar er betrokken bij worden is natuurlijk ontzettend leuk. Daarom heb ik met de vrijwilligers een Sinterklaasochtend georganiseerd als activiteit. Er zijn hele persoonlijke en  pakkende gedichten gemaakt voor onze cliënten en er werden prachtige cadeautjes voor hen gekocht. De ruimte werd gezellig aangekleed zodat de goede sfeer al gegeven werd.

Wat er gebeurde was hartverwarmend. We hebben onze cliënten aangenaam verrast met een geweldige ochtend vol mooie cadeautjes en gedichten, humor, gezelligheid, ja zelfs met een lach en een traan. De dankbaarheid was enorm.

Een week later, Sint was weer uitgezwaaid, werd de kerststemming voorzichtig er in gebracht met een dvd van André Rieu, met een kerstconcert Londen. Wederom werd er genoten. Nu van de kerstsfeer, bekende liedjes, humor en vrolijke beelden.

December is een drukke maand. Zeker ook voor mensen met dementie. Maar ieder jaar weer zie ik juist kansen;  dat je deze maand samen in kan zetten om deze mensen een gevoel van waarde te geven. Omdat je met jouw dementie nog steeds van waarde bent:  Jij bent jij; en dat is goed.

Wil je meer weten over deze blog en dit thema? Ik geef je graag meer Brein inzicht door middel van training, voorlichting en coaching. Neem je even contact met mij op?  Fijne feestdagen!