Ah, je wilt ook oog voor dementie! 

In mijn trainingen worden deelnemers actief betrokken. Met een frisse kijk, begrijpelijke theorie en pakkende casussen. Veelzijdig en verrassend.
Gewoon samen aan de slag met brein-bewuste opdrachten. Met de voeten op de werkvloer!

Trainingen:

 • Afhankelijk van de keuze;
 • 1 dagdeel of meerdere dagdelen 

Tarieven:

 • Excl. reiskosten en excl. BTW
 • Exclusief reistijd
 • Gebaseerd op groepsgrootte van 12 deelnemers
 • Maatwerk? Grotere groep? Vraag naar de mogelijkheden

Voor wie?

Op deze pagina staan trainingen omschreven voor 5 doelgroepen. Iedere doelgroep  vraagt weer een eigen benadering. Kijk even mee naar het aanbod voor:

 1. Medewerkers van (thuis) zorgorganisaties
 2. Vrijwilligers 
 3. Studenten (en zorgmedewerkers)
 4. Mantelzorgers
 5. Belangstellenden

Want niemand wil en is het zelfde!

 

1. Voor professionals van (thuis)zorgorganisaties: 

 

Op weg naar de Wet Zorg en Dwang:  “Zorgen zonder grenzen” In 2020 is de nieuwe Wet Zorg en Dwang een feit. Is uw organisatie er al klaar voor? Deze training is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die werkzaam zijn met cliënten met dementie, zowel in de thuissituaties als in woonzorgcentra. Een training vol interactie, praktijkgericht en met veelzijdige opdrachten. Teamgericht en met een bewuste kijk naar de nieuwe wet én naar dementie.

 •  2 x 3 uur: Vanaf €700,-

 

Kennismaken met dementie: Wil je je medewerkers wegwijs maken in de wereld van dementie? Dan is deze tweedelige training heel geschikt. We gaan in op de basiskennis en omgangtips.  Een leuke huiswerkopdracht zorgt daarnaast ook nog eens voor werkgeluk, want als je de mens met dementie begrijpt, kun je samen zoveel meer bereiken!

 • 2 x 3 uur: Vanaf €700,-
 • inclusief cliéntgerichte huiswerkopdracht

 

Dementie & Onbegrepen gedrag: Tweedelige training waarin uitgebreid aandacht is voor dementie, het brein en gedrag. Hoe ga je om met onbegrepen gedrag, en waarom is dit gedrag er? Een training met tips, stappenplannen, inzichten en leuke (huiswerk) opdrachten.

 • 2 x 3 uur: Vanaf €700,-
 • inclusief casus-gerichte  huiswerkopdracht

 

Teamwork & dementie: In een zorgorganisatie werken medewerkers vanuit zeer diverse functies. Iedereen zet zich in voor een gezond en prettig woonklimaat voor de cliënt, veelal senioren. Iedere medewerker heeft weer een eigen taak en rol. Van receptionist, verpleegkundige, kok, teamleider tot conciërge. Hoe ga je dan om als een client ander gedrag laat zien? Hoe herken je dementie en kun je deze client hierin begeleiden? In deze training gaan we ons verdiepen in het gezonde brein en dementie brein en bovenal gaan we actief aan de slag met casussen. Samen maken we dementie begrijpelijk!

 •   3 uur: Vanaf €350,-    

 

Oog voor mantelzorgers: Mantelzorgers zijn nauw betrokken bij hun naasten met dementie. Zorgmedewerkers hebben regelmatig contact met de mantelzorger en werken zelfs samen aan de beste zorg voor de cliënt met dementie. In deze training staan we stil bij ‘samen’ de zorg delen. We doorlopen de fases waarin mantelzorgers staan maar ook wat de cliënt met dementie voelt en ervaart als je de zorg uit handen geeft. Thema Eigen regie bij dementie en rouw bij naasten speelt in deze training een belangrijke rol. Samen staan we sterk!

 •  3 uur: Vanaf €350,- 

 

Actief met dementie: Welke activiteiten kunnen we inzetten bij mensen met dementie? En waarom is het zo belangrijk dat we prikkelen en activeren? Deze training geeft een bewuste kijk op dementie en het belang van zingeving. Hoe biedt je een pakkende activiteit? Samen doorlopen we een positieve benadering en verschillende activiteiten en methodieken 

 • 2 x 3 uur: Vanaf €700,-
 • inclusief prikkelende huiswerkopdracht
2. Voor vrijwilligers:

Oog voor dementie: Een tweedelige training waarin de vrijwilliger centraal staat. Vrijwilligers maken het verschil. Zij bezoeken de mensen met dementie thuis, of helpen mee in het woon-zorgcentrum, dagbesteding, enz. Soms is er bij een cliënt nog geen sprake van dementie. De vrijwilliger is echter wel de persoon die signalen kan oppakken van veranderend gedrag. Deze trainingen zijn dan ook gericht op vrijwilligerswerk. Met pakkende theorie en leuke afwisselende opdrachten. Na deze training heeft de vrijwilliger weer optimale kennis van dementie, activering en omgangsvormen. Samen maken we het verschil!

 • 2 x 3 uur: Vanaf €700,- > inclusief activerende huiswerkopdracht
3. Voor studenten en professionals in de zorg:

Training / gastles “Eigen regie en verlies”: In deze training staan we stil bij de persoon achter de dementie en naast dementie. Wat doet het met de cliënt als je jouw eigen regie steeds meer verliest? En wat doet het met de mantelzorger om de zorg uit handen te geven? De cliënt en mantelzorger stappen in een trein die voort dendert en niet meer stopt. We doorlopen het proces van dementie en krijgen zo een beeld van het (rouw)verwerkingsproces. Een brein-bewuste training met oog voor de mens achter én naast dementie

 •  3  uur: Vanaf €350,-
4. Voor mantelzorgers:

Dichtbij dementie: Dementie wandelt het leven van een mantelzorger zomaar binnen. Dat is zwaar, verdrietig en geeft onzekerheid. Relaties veranderen en samen stap je in een nieuw leven waarin achteruitgang een feit is. Wat is nu eigenlijk dementie? Waarom gedraagt de persoon met dementie zich zo anders? En hoe ga je als mantelzorger hier mee om? Deze training is speciaal gemaakt voor mantelzorgers. Want mantelzorgen is geen keuze; het komt op je pad. En dat vraagt om een speciale benadering. Samen maken we dementie begrijpelijker.

 • 3 uur: Vanaf €350,-
5. Voor belangstellenden (in de breedste zin van het woord):

Dementie in een notendop: Wanneer is het dementie en wanneer spreek je over vergeetachtigheid? We gaan in op ouderdom, herkennen van dementie, omgaan met dementie en informatie over het brein. Een verhelderende training voor een ieder die méér wil weten over dit onderwerp. We gaan samen actief aan de slag, en na deze training heeft u nog meer oog voor dementie.

 • 3 uur: Vanaf €350,-

Muziek & Dementie: Inzetten van muziek, waarom is muziek nu zo goed voor het brein van iemand met dementie? En hoe kan de juiste muziek zorgen voor beter contact en gemakkelijkere communicatie tijdens bijv. zorgmomenten? Ik ga met jullie aan de slag in de basistraining (Alzheimer Muziek Geluk / Ignar Rip) en zo zorgen we samen voor meer gemak en geluk!

 • 3 uur: Vanaf €350,-